×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Yazılım Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği Web Sayfasına ulaşmak için tıklayınız.


Kuruluş


Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültemiz 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla Kayseri Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuştur. Kayseri Üniversitesi Rektörlüğü’nün, üniversitemiz bünyesinde bölüm ve anabilim dalı açılması konusundaki teklifi, 07.04.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, fakültemiz bünyesinde birlikte Yazılım Mühendisliği Bölümü açılmıştır.


Kazanılan Derece


Yazılım Mühendisliği, Lisans Derecesi


Bölüm Misyonu


Misyonumuz öğrencilere, bilimsel ve teknolojik gelişmeler yakından izlenerek çağdaş bir mühendislik eğitimi verilerek; kısa bir sürede yazılım geliştirme dünyasına entegre olmaları sağlayan, yeniliklere açık, mühendislik problemlerini çözebilen, analitik düşünme yeteneğine sahip, yazılım geliştirme süreçlerinin her adımına vakıf öğrenciler yetiştiren, araştırma-geliştirme ve danışmanlık hizmetleri sunan; üniversite-sanayi iş birliğine önem veren, uluslararası akredite olmuş bir bölüm olmaktır.


Bölüm Vizyonu


Vizyonumuz yetkin ve yenilikçi çözümler üretebilen yazılım mühendisleri yetiştirmek, güncel teknolojiler ile yenilikçi yaklaşımlar üretmek, alanında önde gelen yazılım mühendisliği bölümü olmaktır.


Mezuniyet Sonrası İmkanlar


Yazılım mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler; girişimci olarak, oyun, sağlık, güvenlik gibi konularda birçok yazılımı sıfırdan geliştirebildikleri gibi, mevcut yazılımların destek ve geliştirilme sürecine destek verebilir, başka alanlarda uzmanlığa sahip kişilerin günlük işlerinin özel yazılımlarla desteklenmesini sağlayacak şekilde farklı sektörlerde çalışabilirler. Sonuçta, mezunlar başta uzay ve savunma teknolojileri olmak üzere yazılım ve araştırma-geliştirme firmalarında (Teknoparklar), bilgisayar ve yazılım teknolojilerine odaklanan bankalarda, sağlık kurumlarında, özel ve kamu bilgi işlem merkezlerinde ve üniversiteler gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca yine bu öğrenciler; Sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve program uzmanı, bilişim uzmanı, uygulama programcısı test mühendisi, yazılım mühendisi, yazılım mimarı, veri analisti veya veri yönetimi uzmanı olarak görev alabilirler. Girişimci bir yazılım mühendisi kendi şirketini kurarak iş hayatına atılabilir. Ayrıca lisans dönemini başarılı şekilde tamamlayan öğrenci akademik kurumlarda uygun alanlarda yüksek lisans ve doktora eğitimine başvurabilme ve akademik kariyer yapma imkanına da sahiptir.


Yazılım Mühendisliği Program Çıktıları


  1. Matematik, fen bilimleri ve yazılım mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
  2. Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
  3. Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
  4. Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
  5. Karmaşık mühendislik problemlerinin veya yazılım mühendisliğine özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
  6. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
  7. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
  8. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
  9. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
  10. Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
  11. Literatürü takip edebilme, mesleki gelişim fırsatlarını değerlendirme ve yenilikçi fikirlerle yazılım mühendisliği alanına katkıda bulunabilme becerisi. 
  12. Erişilebilirlik ve kullanılabilirlik standartlarına uygun, etkileşimli ve kullanıcı odaklı tasarımlar yapabilme becerisi.


Üst Derece Programlarına Geçiş


Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla; kendi alanlarında veya alanları ile ilişkili farklı anabilim dallarında Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimi görebilirler.


TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ek Dosya İçin Tıklayınız.

2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Lisans Ders Programı için Tıklayınız.

2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Lisans Ders Programı için Tıklayınız.


Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)


Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Şafak KILIÇ

Mail: safakkilic@kayseri.edu.tr

Katalog Sorumlusu: Dr. Öğr. Üyesi Şafak KILIÇ

Mail: safakkilic@kayseri.edu.tr