×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Yazılım Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği Web Sayfasına ulaşmak için tıklayınız.


Kuruluş


Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültemiz 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla Kayseri Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuştur. Kayseri Üniversitesi Rektörlüğü’nün, üniversitemiz bünyesinde bölüm ve anabilim dalı açılması konusundaki teklifi, 07.04.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, fakültemiz bünyesinde birlikte Yazılım Mühendisliği Bölümü açılmıştır.


Kazanılan Derece


Yazılım Mühendisliği, Lisans Derecesi


Bölüm Misyonu


Yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirebilen sektör ve toplum ihtiyaçlarına duyarlı etik değerlere bağlı mühendisler yetiştirmektir


Bölüm Vizyonu


Ulusal ve uluslararası alanda tanınan araştırma ve inovasyonda öncü mezunlar ile teknoloji ve bilim dünyasına yön veren bir bölüm olmayı hedefler


Mezuniyet Sonrası İmkanlar


Yazılım mühendisliği bölümünden mezun olan öğrenciler; girişimci olarak, oyun, sağlık, güvenlik gibi konularda birçok yazılımı sıfırdan geliştirebildikleri gibi, mevcut yazılımların destek ve geliştirilme sürecine destek verebilir, başka alanlarda uzmanlığa sahip kişilerin günlük işlerinin özel yazılımlarla desteklenmesini sağlayacak şekilde farklı sektörlerde çalışabilirler. Sonuçta, mezunlar başta uzay ve savunma teknolojileri olmak üzere yazılım ve araştırma-geliştirme firmalarında (Teknoparklar), bilgisayar ve yazılım teknolojilerine odaklanan bankalarda, sağlık kurumlarında, özel ve kamu bilgi işlem merkezlerinde ve üniversiteler gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca yine bu öğrenciler; Sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve program uzmanı, bilişim uzmanı, uygulama programcısı test mühendisi, yazılım mühendisi, yazılım mimarı, veri analisti veya veri yönetimi uzmanı olarak görev alabilirler. Girişimci bir yazılım mühendisi kendi şirketini kurarak iş hayatına atılabilir. Ayrıca lisans dönemini başarılı şekilde tamamlayan öğrenci akademik kurumlarda uygun alanlarda yüksek lisans ve doktora eğitimine başvurabilme ve akademik kariyer yapma imkanına da sahiptir.


Yazılım Mühendisliği Program Çıktıları


  1. Mühendislik Bilgisi: Matematik, fen bilimleri, temel mühendislik, bilgisayarla hesaplama ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda bilgi; bu bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
  2. Problem Analizi: Karmaşık mühendislik problemlerini, temel bilim, matematik ve mühendislik bilgilerini kullanarak ve ele alınan problemle ilgili BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını* gözeterek tanımlama, formüle etme ve analiz becerisi.
  3. Mühendislik Tasarımı: Karmaşık mühendislik problemlerine yaratıcı çözümler tasarlama becerisi; karmaşık sistemleri, süreçleri, cihazları veya ürünleri gerçekçi kısıtları ve koşulları* gözeterek, mevcut ve gelecekteki gereksinimleri karşılayacak biçimde tasarlama becerisi.
  4. Teknik ve Araçların Kullanımı: Karmaşık mühendislik problemlerinin analizi ve çözümüne yönelik, tahmin ve modelleme de dahil olmak üzere, uygun teknikleri, kaynakları ve modern mühendislik ve bilişim araçlarını, sınırlamalarının da farkında olarak seçme ve kullanma becerisi.
  5. Araştırma ve İnceleme: Karmaşık mühendislik problemlerinin incelenmesi için literatür araştırması, deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama dahil, araştırma yöntemlerini kullanma becerisi.
  6. Mühendislik Uygulamalarının Küresel Etkisi: Mühendislik uygulamalarının BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları* kapsamında, topluma, sağlık ve güvenliğe, ekonomiye, sürdürülebilirlik ve çevreye etkileri hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
  7. Etik Davranış: Mühendislik meslek ilkelerine* uygun davranma, etik sorumluluk hakkında bilgi; hiçbir konuda ayrımcılık yapmadan, tarafsız davranma ve çeşitliliği kapsayıcı olma konularında farkındalık.
  8. Bireysel ve Takım Çalışması: Bireysel olarak ve disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda (yüz yüze, uzaktan veya karma) takım üyesi veya lideri olarak etkin biçimde çalışabilme becerisi.
  9. Sözlü ve Yazılı İletişim: Hedef kitlenin çeşitli farklılıklarını (eğitim, dil, meslek gibi) dikkate alarak, teknik konularda sözlü, yazılı etkin iletişim kurma becerisi.
  10. Proje Yönetimi: Proje yönetimi ve ekonomik yapılabilirlik analizi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik ve yenilikçilik hakkında farkındalık.
  11. Yaşam Boyu Öğrenme: Bağımsız ve sürekli öğrenebilme, yeni ve gelişmekte olan teknolojilere uyum sağlayabilme ve teknolojik değişimlerle ilgili sorgulayıcı düşünebilmeyi kapsayan yaşam boyu öğrenme becerisi.


Üst Derece Programlarına Geçiş


Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla; kendi alanlarında veya alanları ile ilişkili farklı anabilim dallarında Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimi görebilirler.


TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ek Dosya İçin Tıklayınız.


Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)


Bölüm Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul GÜL

Mail: ertugrulgul@kayseri.edu.tr


deneme bonusu veren siteler
matadorbet
matadorbet